Opstilling som kandidat til folketingsvalget

Nu hvor valget står for døren, så er det på tide at beslutte sig for, hvor man gerne vil aflægge sin stemme. Er du politisk interesseret, og vil gerne bidrage til ændringerne her i Danmark? Så kan du overveje selv at stille op som folketingskandidat. Det er faktisk ikke svært at blive folketingskandidat. I denne artikel hjælper vi dig godt på vej med, hvad der er værd at vide, før du stiller op.

Du skal have valgret i Danmark

Alle der gerne vil stille sig op som folketingskandidat skal også have valgret. At have valgret vil sige du har dansk indfødsret, er fyldt 18 år og har fast bopæl i Danmark. Hvis du opfylder disse kriterier har du valgret og derfor er du også valgbar. Når man er valgbar, kan man stille op i folketinget. 

Hvilke undtagelser er der?

Hvis du for eksempel har bopæl i Danmark, men lever og opholder dig i udlandet, så er det ikke sikkert du kan stille op. Det kræver for det meste, at du fast er i Danmark, så du aktivt kan være deltagende. Derudover kan du ikke stille op, hvis du er gjort umyndig. Hvis du for eksempel er psykisk syg eller har et mentalt handicap, så vil du være umyndig, og ikke i stand til at stille op. Du vil dog stadig kunne stemme til folketingsvalg. 

Anmeld dig som kandidat i en omstillingskreds

Du kan stille op for et parti eller som løsgænger uden for det parti. Det anbefales at du opstiller for et allerede etableret parti. Det er svært at få succes som løsgænger, medmindre du er et kendt ansigt. Det er en bedre ide at anmelde sig som kandidat i en omstillingskreds i et parti. Du kan kun stille dig op for et parti ad gangen, så vælg det parti, som du er mest politisk enig med. 

Hvordan vælges man ind i et parti 

Alle partier har deres egne regler for, hvordan de vælger nye medlemmer ind. Derfor er der intet endegyldigt svar på, hvordan du bliver medlem af et parti. Du skal udfylde en formular med din personlige information og denne skal godkendes af valgnævnet. Det er nemt nok at blive oprettet som valgbar i systemet, men det er en del sværere at stille op. Dog er det ikke en umulighed, det kræver bare at du sætter dig godt ind i sagen først. Du kan læse mere om de forskellige partier og, hvordan du bliver folketingskandidat her